tirsdag 24. juli 2018


Til Frankrike!


I Amsterdam mønstret Tove og Eivind av og tok fly hjem. Kjempekjekt med godt selskap og ekstra mannskap i 3 uker!
Vi fortsatte rett vest og ut i havet til Ijmuiden. Der lå vi i en stor marina i 2 netter og syklet inn til byen på lørdagen.

Første bursdagsfeiring om bord – den kulminerte i demontering av et tett toalett utpå kvelden. Så mens noen tok på arbeidsklær trippet evigunge frøken Ødegaard på land i kjolen og tok en irish coffee på baren og returnerte først etter melding om at bad og mann var vasket og desinfisert.

Den Haag


Mer vind enn ventet sørover mot Haag, dvs havnebyen heter Scheveningen. Stadig mer overfylte marinaer – tydelig at det er høysesong. Vi fikk plass utenpå en annen norsk båt. Etter Amsterdam har vi sett noen landsmenn i havnene – før det ingen.

Hoppe over et land

Vindstille meldes så langt varslende rekker, så vi valgte å spandere litt diesel for å ta et jafs sørover. Nattseilas og 16 timer til Dunkerque i Frankrike. Litt forskjellige meldinger om hvordan belgierne håndterer båter med rød diesel på tanken, men uansett; noen prioriteringer må til. Dessuten har vi ikke belgisk gjesteflagg.
Nattseilas går greit med kartplotter og AIS. Slalomkjøring mellom sandbanker og fisketrålere. Dybdene noen titalls meter fra båten viser bare 1,2 m og der omkring, så det gjelder å følge med.

Dunkerque

Planen var å komme inn tidlig om morgenen, men å beregne tidevannstrømmen er ikke alltid like lett. 2 knop ekstra i flere timer, så det ble ankomst i mørket i 4-tiden. Fant omsider en midlertidig plass vi kunne ligge til havnemesteren hadde stått opp.
Utpå dagen ble det litt strandliv.

Strandliv i dag - der operasjon Dynamo fant sted

Operasjon Dynamo

For de historieinteresserte: Dunkerque er kjent for den storstilte evakueringen av franske og engelske soldater i mai/juni 1940. Ca 340.000 soldater ble fraktet over kanalen. Så mange som 1500 små båter – fiskebåter, lystbåter osv – deltok også i operasjonen. Disse hadde muligheten til å komme lenger inn på stranden og spilte en viktig rolle i operasjonen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar