lørdag 29. september 2018

Ria etter ria og «Verdens ende»


Ria betyr elvemunning og det er inn i disse buktene byene ligger i Galicia - naturlig nok for å få beskyttelse fra storhavet utenfor. Vi var inne i flere av dem og fant mange flotte ankringsplasser på vår vei sørover.
Finisterre – «jordens slutt» - har de her også og den ligger på den beryktede «dødskysten» som har fått navnet sitt for det skiftende været og alle forlisene opp gjennom årene. Ingen utfordringer for oss rundt kappen i rolig vær. Finisterre er også siste stopp for de ivrigste pilgrimmene som går ruta til Santiago De Compostela og så ut til havet.

Ankring
6 netter for anker og en natt i marina siste uka. Fantastisk å bare gli inn i en bukt, kaste anker og ta ankerdrammen i kveldssolen i stedet for å dandere båt i trange marinaer og styre med papirer og betaling. Har selvfølgelig en økonomisk side også – havneavgiftene ligger på 300-500 kr. for vår båt.
Dessuten bruker vi ikke fasilitetene i land likevel – trenger å fylle vann hver annen uke ellers er vi selvhjulpne med det meste.
Det vi kunne trenge er wifi for å ordne billetter, betale regninger osv, men det får de bare ikke til her nede. «Alle» har wifi og i resepsjonen deler de ut søte små papirlapper med passord men det virker bare ikke! Etter 20-30 marinaer i Frankrike og Spania har vi enda til gode å finne en som har et nett som kan brukes til noe.


For anker i Camarinas
Sykler i jollen


Noen ulemper med ankring er det selvfølgelig – man må i jollen for å komme i land og om planen er å bruke de sammenleggbare syklene blir det jo et lite prosjekt. Så er det alltid litt spenning knyttet til om jollen ligger der på stranda når du kommer tilbake..
Så kan det jo gå litt utover nattesøvnen når vinden dreier litt mer enn meldt og kommer hylende rundt det neset du trodde skulle gi deg le.


Na-na Galicia

Galicia har vært en fantastisk opplevelse og vi skulle gjerne vært der i noen uker til. Været skal nok ha mye av æren for at opplevelsen ble så flott – bortsett fra en dag eller to med litt gråvær og tåke er det sol og sommer og temperaturer godt opp på 20-tallet.
Men vi har flybilletter fra Lisboa i oktober og må komme oss lenger sør, så fra Baiona sør for Vigo ble det et lite «jafs» med 11 timers seilas til Porto.
Porto

Douro-elva der Porto ligger


Fiskeredskap


Kystnær nattseilas langs Portugal frarådes pga alle fiskeredskapene i sjøen, og selv på høylys dag er det en utfordring å få øye på dem i tide. Noen har et lite flagg, men vi har også passert dobber på størrelse med en tennisball og da er det bare flaks at du ikke kjører på dem.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar