lørdag 11. mai 2019


Sardinia og Korsika


Et drøyt døgn tok overfarten fra Menorca til Sardinia. Uryddig sjø gjorde turen mindre behagelig enn den kunne vært men ellers greit. Høydepunktet var en 10-12 meter lang hval som strøk forbi båten på Siri sin vakt.
Ankret i ei bukt nord for Alghero og fikk besøk av italienske tollere som har en kreativ metode for dokumentoverlevering når de ikke gidder sette lettbåten på sjøen.

Rått parti!Gjemmeleken

Den som tror at seiling i Middelhavet er bare flat sjø og paraplydrinker tar feil. Været denne våren har nok vært hakket kaldere enn normalen her nede og Mistralen og andre vinder herjer stadig vekk. Spesielt når Mistralen melder sin ankomst gjelder det å finne seg en god havn, og noen ganger er ikke det heller nok fikk vi erfare på Korsika.

Doable but not enjoyable
Store krefter i sving..


Påske for anker

Heftig vind fra øst gjorde det umulig å dra nordover og over stredet mellom Sardinia og Korsika slik planen var. Relativt rolig på Sardinias vestkyst og en flott ankerplass hadde vi, så det ble en fin uke. Ikke minst med mye sosialt sammen med James i nabobåten – han traff vi førstegang i Mahon på Menorca.
James fikser middag


Fest på lokalet

Italienerne har bare en fridag i påsken, mandagen, og da var det lunsj på den lokale (og eneste) restauranten i bukta. «Alle» de lokale var der med unger og full pakke, og altså 2 nordmenn og en brite. Masse god mat og drikke og sangbidrag fra gjester så vel som innehaver. Stor opplevelse!

Sjefen sjøl tar mikrofonen

James, pensjonert vinprodusent bosatt i Frankrike.

Korsika

Omsider bedre vær og via to stopp på nordsiden av Sardinia seilte vi til Bonifacio sør på Korsika. Litt av en innseiling og litt av en by!
Så var det å gjemme seg for nok en Mistral som holdt det gående i to dager.

Innseilingen til Bonifacio


Bonifacio


«Må de alltid kjøre på oss

I La Linea (ved Gibraltar) klarte en utleiebåt å bakke inn i jollen og knakk ei åre, i Bonifacio var det badestigen som fikk gjennomgå. En 44 fots katamaran skulle «lukeparkere» på innsiden av oss i 10 sekundmeter sidevind og det er ikke for pyser. Men så gikk det ikke helt bra heller. Så nå får vi ny badestige. Som om ikke det var nok bakket en annen båt inn i jollen (som var heist opp akter) dagen etter uten at det medførte noen skade.


Sissel om bordI Bonifacio mønstret Sissel på igjen og seilte med oss opp langs vestkysten av Korsika. James møtte oss i ei bukt på vei nordover og inviterte på middag før han dro sørover neste dag.

Så ble det ei natt for anker på den ytterste uthavn – Delphinusen og en båt med franske tollere som tilbrakte natten på en bøye like ved. De ventet hensynsfullt til vi var ferdige med middagen før de kom om bord for den vanlige papirmølla – mer opptatt av å høre om vår tur og å komme med gode «reisetips» enn noe annet. Hvorfor de gidder sjekke? 18-mnd regelen. De vil vite om vi har vært i EU-farvann mer enn 18 måneder for da må vi betale «moms».

Tollerne og oss..

Kuer på stranda og dyr øl

40 kroner for 25cl øl er i drøyeste laget men Korsika er ingen billig plass. Det gjør ikke saken bedre at pubben ligger på en veiløs plass og er den eneste som er åpen. Girolata er en flott plass som du bør holde deg unna i juli og august. I følge havneguiden. I mai derimot går det an å få en plass i bukta – med en bøye på baugen og en akter.


Girolata


Calvi


Calvi kommer stil syne - før uværet bryter løs.

Vi må nordover, og det før neste Mistral treffer. Og dette er en hissig en om enn ikke så langvarig. Fin seilas nordover til Calvi der vi (tror) vi får en riktig så fin plass. Første natta går fint og utpå dagen gjør vi oss klar til å forlate skipet. Men så braker det løs – ikke med vind men med et voldsomt svell. Og plaskregn. Vi smeller ankeret inn i kaien 3-4 ganger før vi får situasjonen under kontroll. Ryker en strekkavlaster og punkterer en fender. Tidvis er det vanskelig å holde seg på beina om bord og nesten umulig å komme på land. Båten raser rundt som et villdyr i lenker. Da er det betryggende å vite at kryssholtene er sveiste fast. Så mye for plass i indre havn! En britisk båt får mindre skader på skroget før de får halt seg ut. Heldigvis gir det seg etter et par timer.

Mannskapsbytte

Leiebil til Bastia på andre siden av øye. Sissel skal fly hjem og Ketil, bror til Siri, kommer med båt fra Nice. Han skal være om bord ei lita uke og seile over til fastland sammen med oss.
Ketil vel ombord


1 kommentar:

  1. Alltid spennende lesing 😊. Nyt turen videre i de franske kanaler

    SvarSlett